Den långa färden i näsan

 

Så går undersökningen till

 
Idag var det besök på öron-näsa-halsmottagningen på Skövde sjukhus. Överläkare Margreta undersökte mig i 10 minuter och konstaterade att allt såg bra ut. Hon gick in med en kamera genom min vänstra näsborre och därifrån vidare till halsen. När kameran vara ner i halsen skulle jag säga HiHiHi! Det var inte speciellt obehagligt, men tankar landade i filmen den Långa färden… Om du som läsare funderar på varför jag skriver ut titlarna på mina doktorer så är det för att jag använder denna blogg som en dagbok och ibland är det bra att kunna gå tillbaka för att se vem det var som jag hade kontakt med. 

Just nu håller jag på att lägga mitt eget pussel. Jag har varit drivkraften bakom remisserna till ovanstående mottagning och till sömnmedicin. Som patient konkurrerar man med andra patienter och hur hemskt det än låter så får man inte rätt vård om man:

1. Inte är påläst om sin sjukdom och medicinerna som man äter, utan förlitar sig på att läkaren har full koll. Det är inte ett rättvist krav att ställa på en person som kanske har 100+ andra patienter att hålla koll på. 

2. Inte vågar eller orkar ta upp symtom, utan tror att en diagnos automatiskt innebär att man ska acceptera massa konstiga  saker som händer i kroppen och huvudet.

3. Inte vet vilka frågor man vill få svar på. Dessutom mer specifik man är med sina frågeställningar till läkare ju bättre svar får man. En allmän fråga skapar bara förvirring- “Jag är alltid så trött, jag vill bli piggare”. Var tydlig. När, var och hur är du trött? Är du trött i huvudet? Hur märks det? Är du trött i kroppen? Hur märks det? Vad händer om du trotsar tröttheten? Andra symtom;Darrig, yrsel etc. Skriv en dagbok och ta med dig. 

4. Inte ligger på om att få träffa en allmänläkare på vårdcentralen eller bli vidare remitterad till en specialist, utan nöjer sig med sjuksköterskans råd om två Alvedon och en Ipren. 

5. Godtar ett svar, utan att kolla upp om det faktiskt förhåller sig på det viset t ex att det inte finns några andra mediciner som man som patient har rätt att få pröva. 

Givetvis är det här bara min syn på saken. Du kan kanske har någon annan. Dela gärna med dig.

Trevlig tisdag!

Lars 

Advertisements

3 responses to “Den långa färden i näsan

 1. Jag håller med dig, det gäller att ligga på och vara påläst själv för att det ska hända nåt. Jag har vid flera tillfällen önskat andra mediciner än de jag fått av läkaren, och givetvis med argument om varför och det har sällan varit frågetecken. Däremot finns det vissa starka varianter jag inte fått utskrivna trots önskan men det beror väl på att jag är lite av en addict. Även att jag har stalkat min läkare och bytt vårdcentral 3-4 ggr när hon bytt arbetsplats 😱😌
  Fastnade i din blogg, var tydligen längesen jag läste, skulle egentligen googla foamrollerövning för höfterna 😁
  Kul att se dina framsteg och blir som vanligt avis på din förmåga att.. jag vet inte, din förmåga helt enkelt. Själv fastnar jag alltid i dåliga spiraler.

  • Jag är kluven till ångestreglerande mediciner. Just nu så upplever jag att ett beroende av Stesolid för att hålla min starkaste ångest under kontroll.

   När jag läst om andra kroniker, oavsett om det handlar psykisk ohälsa, cancer eller någon annan härlighet så har vändning i deras välmående sällan handlat om andra mediciner eller mer mediciner. Snarare har man hittat sin “grej” som ofta är motion i någon form. Motion verkar vara den bästa stämningsregleraren på kort sikt. Passion för något eller tro på en högre makt verkar vara den bästa stämningsregleraren på längre sikt.

   Jag vill tro att de finns bra droger, men jag är skeptisk. Tyvärr har jag hamnat i ett läget där jag inte bara kan sluta, utan behöver trappa ut sakta, sakta.

   //Lars

  • Och när det kommer till dåliga spiraler så har min känsloliv som en storm på ett öppet hav. Ibland försöker jag bara sitta stilla i båten och hoppas på att skiten inte sjunker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s