Mask på natten- Cpap

  
Vid uppföljning med överläkaren på sömnmedicin i Skövde så gick vi igenom min sömnutredning. Den visade att jag tappade i syresättning när jag sover och ligger på gränsen till sömnapné. Min syresättning låg på 90% och var nere på 83 % som lägst. På dagen ligger jag mellan 95-99%. Med anledning av min dåliga syresättning på natten så ska jag få en Cpap, en maskin som håller luftvägarna öppna när jag sover. Maskin skapar ett svagt övertryck vilket får som positiv konsekvens att jag slutar snarka och och inte får andningsuppehåll. Hälsovinsterna med en Cpap är främst bättre sömnkvalitet, ökat välbefinnande, piggare på morgonen och mindre dagtrötthet. CPAP-behandling kan ha positiv inverkan på blodtryck, och kan hjälpa hjärtat att orka bättre.

  
Syreupptagningsförmågan på dagen kan också bli bättre, en effekt som för många upplevs som att man får bättre kondition. Exakt hur varför syreupptagningen ökar om man har normal syreupptagning på natten vet jag inte, men jag ska kolla up det. 

Emma blev lite överraskad att jag blev så glad över att jag skulle få en maskin på natten. Men jag tycker att allt som kan förbättra min hälsa och förebygga onödiga följdsjukdomar är toppen. Dessutom så har ytterliggare specialister koll på mig och det är alltid en fördel.

Du behöver inte ha någon underliggande sjukdom för att dra nytta av en Cpap. Många svenskar har sömnapné med sänkt livskvalitet som följd helt i onödan. Om du alltid är trött på morgonen trots att du har sovit länge, snarkar mycket på natten och upplever dig seg och dåsig på dagarna är det inte normalt. Oavsett om orsaken är sömnstörningar , järnbrist eller utmattning så bör du söka hjälp.  

Trevlig lördag!

Lars   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s