Mediciner

Tänkte skriva om vilka mediciner som jag får just nu. Det är ett ämne som jag inte kan gå in på djupet på eftersom det kräver specialistkunskaper, men det kan ändå vara intressant att läsa om för en del. För min reumatiska sjukdom så har man satt in 60mg kortison för att dämpa inflammationen. Det fungerar uppenbarligen. Dock är 60mg en dos som man brukar ge i akuta fall i högst några dagar. Jag har haft min dos i snart 3 veckor och det har börjat få några biverkningar. En av läkarna förklarade för mig att jag har klarat den höga dosen förvånandsvärt bra och därför har man också fortsatt på 60mg. Dock så  känner jag mig som ett skrämt djur mest hela tiden. Särskilt när jag ska vila på dagarna och på nätterna när jag ska sova. Min vilopuls ligger på grund av kortisonet sällan under 100 slag i minut. När jag var frisk hade jag en vilopuls på 55 slag i minuten så det är en viss skillnad. Att ligga på 100 slag i minuten är acceptabelt anser läkarna med hänsyn tagen till mina mediciner och att jag är sjuk. Om däremot hjärtat börjar rusa eller gå ojämnt då måste man göra något. 

En annan trolig biverkning som jag har fått är att jag har tappat skärpan på mitt vänstra öga och delar av färgseendet. Just med färgen är det lite komiskt eftersom jag redan sedan tidigare har defekt färgseende. Behöver liksom de få färgstavar jag har kvar. Obehagligt kan jag lova. Jag vill ju kunna se klart. Som tur är har jag kvar synen på höger öga. Nästa vecka ska läkarna kolla på detta och då blir det nog hängsle och livrem vilket innebär flera utredningar, tester och prover. Ibland känns det som att jag aldrig ska komma härifrån. Ni får ursäkta min jämran. Jag mår lite bättre nu och då kan jag inte alltid hålla oron/ångest/frustrationen borta. Jag tror inte att någon som skulle hamna på ett sjukhus med specialister skulle komma därifrån utan en diagnos. Det säger ganska mycket om hur noggranna de är.  Värk bakom skuldrorna, fingrar som lätt blir kalla och vita, “myror” i fötterna, sämre hörsel,  morgonstelhet, nedstämdhet, håravfall är några av alla hundratusentals symtom som går att härleda till olika sjukdomar. Visste du att alla har en sjukdom? Det finns så många sjukdomar att det är nästintill omöjligt att räkna dem. Med detta sagt så är det inte alla människor som får så grava funktionsnedsättningar som jag har fått av min sjukdom.  Och det ska tilläggas att vad som avgör om vi är sjuka eller friska går inte att direkt koppla till vår fysiska status, utan främst till de aktiviteter vi upplever som viktiga att utföra för att kunna känna livskvalitét. Exempelvis skulle en sommelier som tappar förmågan att känna smak och lukt på grund av en hjärntumör känna sig väldigt sjuk, trots att personen ifråga kan leva med sin tumör eller till och med bli botad. Ett annat exempel skulle kunna vara en bonde som på grund av en trafikolycka blir rullstolsbunden och i detta fall oförmögen att ta hand om sin gård. Och när jag ändå är inne på ämnet sjuk eller frisk så går det inte att utelämna våra copingstrategier. Vilka verktyg har vi för att kunna ställa om och finna nya vägar eller helt enkelt hitta nya aktiviter som ger oss livskvalitét? Och detta ämne leder oss in på locus of controll dvs vart lägger jag ansvaret för mitt liv? Lägger jag allt ansvar utanför mig själv på familj, vänner, Försäkringkassan, Arbetsförmedlingmen,  Socialtjänsten, läkare sjukskötersk? Eller tror jag att jag själv kan påverka utgången av mina livshändelser? 

Oj, det blev en avstickar. Åter till medicinerna. Jag får cytostatiska och den har inte bidragit till biverkningar annat än  att jag blir trött och stundstals illamående. För att motverka brist kalium, klacium, D är dessa insatta. Jag har även den antidepressiva medicinen Metazepin som jag fick på IVA. Min läkare tyckte att jag behövde en “krycka” inför den närmaste tiden. För at kunna sova så får jag propavan och en sömnmedicin som jag inte har kolla på.         
Trevlig lördag!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s