Positiva besked

Som ni säkert förstår så undersöks jag noggrant, väldigt noggrant. Det är undersökningar och prover nästan varje dag. Allt för att komplettera den utredning som påbörjats. På schemat idag stod ultra ljud av hjärtat. Man tog bilder från alla möjliga vinklar och vrår. Syftet med undersökningen var att utesluta att min sjukdom inte sitter på hjärtat också. Som ett positivt beskede så blev resultatet att mitt hjärta är fullt normalt utan anmärkningar. 

  
Efter ultra ljudet så var det dags för frukost och därefter så kom min sjukgymnast. Idag tyckte hon att vi skulle pröva att gå i trappor och jag fixade att gå två vändor fram och tillbaka! Därefter gick vi 200m. Jag kunde gå 50m*4 utan paus! På Borgskalan så låg jag mellan 15-18. Poxade 87-91% dvs procent av syresättning i kroppen. Den nedre gränsen som jag inte bör passera är 85%. Mest ansträngande var trapporna. Det som begränsar mig är inte bara lungorna utan också det faktum att jag har tappat så mycket muskler under min IVA period. Alla som tränar kontinuerligt vet att uppehåll från träning under t ex 4 veckor minskar den muskelvolym och styrka som man har byggt upp. Tänk då att du under dessa veckor också skulle vara magsjuk. Hur klen känner man sig inte när det är väl är dags att ta upp träningen igen? Väldigt klen. På samma sätt är det att ligga i sängen nersövd och svår sjuk. Kroppen befinner sig i en konstant katabol process och det första som ryker är muskelmassan. Och när jag säger att man tappar muskelmassa då menar jag verkligen det. Här snackar vi inte några minskade cm runt biceps, utan vi pratar kilon av ren muskelmassa. Redan efter 2 dygn i sängliggande så kan man börja se påtagliga förändringar.  Vägen tillbaka är lång och mödosam, som tur är inte mindre rolig för det.   

  
Nu har jag också fått en pall som jag kan kliva upp och ner på. Det känns roligt att få ta sig ann den utmaningen. En upphöjning på 15 cm är precis vad jag behöver. Jag gillar min sjukgymnast. Hon är inte lika erfaren som min förra, men hon lyssnar in mig och hittar lämplig övningar som för mig framåt. 

  
Tänk att jag för 4 dagar sedan gick 105m med gåbord och 2 liter syrgas. Under dessa 105m var jag tvungen att ta flera pauser. Idag den 16/6 så har jag kommit till en helt annan nivå. Vad positivt det känns att titta bakåt!  Imorgon ska min sjukgymnat ordna så att jag får en cykel på mitt rum. Det är ju perfekt. Det blir ingen sängcykel utan en vanlig.  

Nu på kvällen blev det styrketräning 75min och promenad i korridoren. Jag mår verkligen bra av att hålla kroppen igång. Det är så roligt att få övervinna reps och mentala gränser. 

   
 Jag tänkte lite kort beskriva min sjukdom. Jag har fått en lunginflammation som tillskillnad från en vanlig bakteriell lunginflammation orsakas av en reumatisk sjukdom. Jag har kort och kort reumatism på lungorna vilket påverkar lungfunktionen. Just den typ av sjukdom som jag har är så ovanlig att det inte finns tillräckligt med tidigare fall för att kunna göra en prognos. Man vet helt enkelt inte hur det kommer att bli. Man utreder också om jag har fler sjukdomar. Som jag tänker så har jag utifrån min livssituation två alternativ:

1. Vänta på att se hur sjuk eller frisk jag kan bli och under tiden bygga livet kring framtida provsvar och oroa mig över eventuella aktivitetsbegränsningar.  

2.  Försöka att bli så fysiska och mentalt stark som jag kan bli och anpassa mina aktiviteter utifrån min funktionsnedsättning. 

Jag har både träffat och läst om människor som trots sina handikapp lever fantastiska liv. Nu är jag själv där och nu om någonsin är viktigt att ta lärdom av andras erfarenheter. Hur har andra gjort för att uppnå en så hög livskvalitén? För och främst så har de allra flesta varit försiktiga att lyssna på vad läkarna säger att man inte kommer att kunna göra.  En arbetskollega fick en sjukdom som i kombination med medicinförgiftning bidrog till skador på hjärnan. Beskedet var att hon inte skulle kunna arbeta. Idag jobbar hon 100%. Mikael Andersson föddes utan armar och ben, men bestämde sig tidigt för att  hitta vägar för att leva fullt ut. Han simmar, kör bil, spelar innebandy och har familj. Det är nog inte många som har inte har sett klippet på mannen med kryckor som knappt kunde ta sig fram . Hans ryggkotor var allvarlig skadade efter fallskärmshoppning. Han fick höra att han aldrig skulle kunna gå  men med hjälp av en yogainstruktör kunde han efter idoget arbete springa. Kayla Montgomery fick diagnosen MS när hon var 14 år och idag är hon en av USAs  mest lovande löpare. En god vän har övervunnit leukemi två gånger, samt ett virus som gjorde honom förlamad under flera månader. När jag pratade med honom sist så slog det mig att han inte kände någon oro överhuvudtaget att insjukna igen. Han har säkert sina dagar, men har låter inte sitt förflutna få styra nuet och framtiden. Han har lyckats få tänk om-tankarna under  kontroll och för det så krävs det träning, träning och åter träning. Jag beundrar honom för det. Ylva Birgersdotter tävlar på elitnivå i bodyfitness trots diagnosen ledgångreumatism. Jag följer henne på Instagram och inspirerars över hennes vilja att övervinna skoven och hitta nya vägar för att kunna syssla med det som hon älskar mest.  

Dessa människor har också en annan sak gemensamt och det är att de har gjort ett aktivit val att syssla med saker som de tror på. Jag har även innan jag insjuknade varit av den bestämda uppfattningen att oavsett om det handlar om jobb, utbildning, företagande eller träning så vinnar man så otroligt mycket på att utveckla ett genuint intresse för det som man väljer att lägga sin tid på. Vill man något och på djupet tror på det man gör så blir det inte lika kämpigt att underhålla motivation. Den infinner sig av sig själv liksom.  

 Trevlig tisdag !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s